Laten we het uitleggen…

‘We willen een nieuwe merkactivatie op de winkelvloer’, ‘maar weten niet wat de oplossing precies is voor ons merk’. Goed om te horen dat u een nieuwe activatie op de winkelvloer wil hebben, maar bent u wel bekend met wat uw merk nodig heeft? Het antwoord: ja, het merk moet de aandacht van de shopper trekken in de winkel voor een betere klantervaring, oh, en meer omzet. Say no more! Het team van Retail Communications heeft het 6-stappen proces gecreëerd en dat helpt om de behoeften van uw merk te vertalen naar een succesvolle merkactivatie.

Het begrip merkactivatie

Merkactivatie kan worden beschreven als het proces van het bekend maken van het merk bij de doelgroep, het vergroten van de bekendheid en betrokkenheid door middel van merkervaring. Het verwijst naar een specifieke campagne, met een uniek doel om het merk aantrekkelijk te maken. Dit wordt niet alleen ingezet bij nieuwe merken, maar ook bij bestaande merken. Als een merk wil rebranden, een nieuw product wil introduceren of het merk in de winkel wil uitlichten, is merkactivatie de perfecte oplossing.

Verder heeft het ook een effect op winkeliers, zoals consumenten van gedachten doen veranderen over het merk en hen hiervan bewust maken. Bovendien beïnvloedt het onbewust de shopper om een beslissing te nemen over het merk/product wanneer hij/zij voor een opvallende merkactivatie staat, zoals een staande display of een toonbankdisplay.

Er zijn veel merkoplossingen die het merk kunnen helpen, zoals vloerdisplays, schap communicatie, toonbankdisplays, signing en vele andere uitstekende point-of-sale materialen.

Voor een succesvolle merkactivatie zijn echter een aantal stappen nodig. Om die reden hebben we een proces ontwikkeld bestaande uit 6 cruciale stappen.

Stap 1: marktanalyse

Allereerst starten we met een brainstormsessie samen met u, onze partner. Wat heeft uw merk nodig? Waar wilt u de merkactivatie hebben? Wat is het DNA van uw merk? Wat zijn uw ideeën en wat kunnen wij precies voor u betekenen?

Als we eenmaal een idee hebben, begint onze Retail marketeer met een marktanalyse om te achterhalen wat de trends en ontwikkelingen zijn. Wat in deze fase vooral belangrijk is: wat gebeurt er nou echt op de winkelvloer? Er worden enkele winkels bezocht om te kijken wat er op de winkelvloer gebeurt, hoe de klant reageert en hoe andere merken het doen.

Stap 2: concept & design

Na de marktanalyse gaan marketing, projectmanagement en design samen aan tafel om tot een aantal ideeën te komen. Het merk heeft wat meer beleving in de winkel en wil de verkoop stimuleren. De retailer zit vol met merken, hoe kan dit merk de aandacht van de shopper trekken? Zo komen we met een idee voor signing materiaal & een floor display.

Deze ideeën worden gecreëerd met het DNA van het merk en door de ogen van de klant. Ook is het gebruik van materialen erg belangrijk. Welk materiaal kan worden gebruikt voor de constructie? Is het in lijn met het merk en de retailer?

Het concept wordt gedeeld met onze opdrachtgever. Klinkt het concept van de merkactivatie als een plan? Zijn er punten die belangrijk zijn? Met deze informatie gaat onze ontwerper aan de slag met een 3D-ontwerp.

Zodra de 3D-ontwerp is goedgekeurd door de klant, gaan onze projectmanagers naar de volgende stap.

Stap 3: ontwikkeling

In deze fase worden eventuele aanpassingen aan het 3D-ontwerp besproken. Het artwork en het 3D-ontwerp worden omgezet in een technische tekening.

Voor een dubbele check wordt dit nogmaals met de klant gedeeld. We weten allemaal hoe marketing elke dag van mening kan veranderen!

Stap 4: prototype

Ja, de technische tekening is goedgekeurd! We kunnen een prototype ontwikkelen. Zo kunnen we allemaal zien hoe het eindproduct eruit komt te zien. Hiermee kunnen we elk detail productie klaar maken en waar nodig finetunen. De klant kan het prototype ook testen op de winkelvloer.

Zodra het prototype is goedgekeurd, kunnen we beginnen met de productie.

Stap 5: productie

Het merkactivatieproject is in productie!

Met onze productiefaciliteiten in Europa kunnen we realtime productie en levering garanderen. Onze projectmanagers houden de productie nauwlettend in de gaten. Wij hebben hoge waarden voor veiligheid en kwaliteit.

Stap 6: logistiek

Om zeker te weten dat alles in goede orde wordt afgeleverd, zorgen wij voor de opslag en distributie. Waar in Europa het ook is, wij nemen graag de logistieke taken uit uw handen.

Zodra het is opgeleverd, houden we altijd nog contact met onze klant voor feedback en verdere projecten.

Waarom is merkactivatie zo belangrijk, juist nu?

De retail is aan het veranderen, veel shoppers zijn van offline naar online shopper geswitcht. Als merk moet u de aandacht van de shopper trekken in de winkel om de verkoop te stimuleren. Wist u dat 70% van de aankoopbeslissingen genomen worden nadat klanten de winkel binnenkomen? Dat is precies de reden waarom het belangrijk is om uitstekende point-of-sale materialen te hebben.

Bent u opzoek naar nieuwe merkactivatie projecten, maar weet u niet goed waar te beginnen? Of heeft u een idee en zoekt u een partner om dit voor u te bedenken en te realiseren? Wij zijn u graag van dienst.

Boek een afspraak met ons om het te bespreken, geheel vrijwillig.

Op zoek naar inspiratie? Wij delen relevante content op onze LinkedIn pagina. Navigeer naar LinkedIn.