De heropening van de winkels; een beetje dichter bij vrijheid is hoe velen van ons het zouden omschrijven. Het gevoel dat u gewoon naar de winkel kunt gaan, wanneer u maar wil. Het gevoel voor het personeel in de winkel, dat door de heropening weer klanten kan zien, hen kan helpen, en het belangrijkste: hun baan terug heeft. Bovendien is het geen geheim dat veiligheid het belangrijkst is, vooral in de winkel. We vergeten echter allemaal wat ook belangrijk is voor de detailhandelaar: hoe kan de verkoop in de winkels worden verhoogd nu ze weer opengaan?

Online vs. offline winkelen

Door de pandemie zijn veel klanten overgestapt van offline naar online winkelen, wat niet verwonderlijk is aangezien veel winkels gesloten zijn. Veel klanten hebben ervaren hoe gemakkelijk het kan zijn om online te shoppen. Dit geldt echter niet voor elke klant. Veel consumenten geven nog steeds de voorkeur aan offline winkelen vanwege een aantal voordelen. Shoppers in de winkel profiteren van het gemak om de producten te proberen, om buiten te zijn, om plezier te hebben met vrienden, en het gemak om het product dezelfde dag nog in huis te hebben.

Eerlijk gezegd hebben we allemaal gewacht op de heropening van de winkels, vooral de detailhandelaren. Voor de detailhandelaar of retailmarketeer gaat het niet alleen om de heropening, maar om het aantrekken van de klant in de winkel, om zo de verkoop te stimuleren.

Het draait allemaal om de klantbeleving

Als retailmarketeer kijkt u anders naar de winkel. U kijkt anders naar de schappen, de communicatie in de winkel, de routebeschrijving, opvallende point-of-sale materialen, en andere instore activiteiten. Tijdens de pandemie en zelfs nu met de heropening van de winkels wordt in veel artikelen gezegd: retail is dood. Laten we duidelijk zijn, retail is niet dood. Wat retail mist, is de klantervaring in de winkel om de aandacht van de shopper te trekken. Wat we zien, na de heropening van de winkels, is dat veel winkels hun oude structuur instore hebben behouden met oude of simpele instore communicatie. Dit is niet gek, aangezien de deuren gesloten waren. Dit is echter wel het perfecte moment om nieuwe concepten te creëren om zo de shopper aan te trekken. Er moet een trigger zijn voor de klant om voor jouw merk te kiezen!

Wat kan een trigger zijn voor shoppers?

Er zijn een aantal triggers die de aandacht van de shopper kunnen trekken in de winkel, zoals duurzaamheid, zichtbaarheid en duidelijke communicatie. Tijdens de pandemie zijn er veranderingen geweest in het gedrag van klanten, klanten zijn zich meer bewust geworden van gezondheid en het milieu. Wist u dat? Uit de IBM-studie blijkt dat 8 op de 10 respondenten aangeeft dat duurzaamheid belangrijk voor hen is.

De heropening van de winkels maakt het voor klanten weer makkelijk om te winkelen, echter is de afstand in de winkel nog steeds nodig vanwege de veiligheid. Daarom is het belangrijk om als merk uw shopper gemakkelijk door uw producten te leiden met behulp van zichtbaarheid en duidelijke communicatie. Wat is uw boodschap? Waarom zou de shopper product X kopen, en niet Y, of Z? Daarom is het echt belangrijk om aantrekkelijke en duidelijke communicatie te hebben op de schappen van uw merk of in de winkel.

Heropening van de winkels betekent nieuwe manieren om de aandacht van de shopper te trekken

Nieuwe manieren om de aandacht van de shopper te trekken in de winkel:

  • Duurzaamheid: opnieuw nadenken over nieuwe concepten die duurzaam zijn en dit communiceren. Als merk of retailer kan je kiezen voor gerecycleerde materialen voor instore communicatie, of voor een totaal nieuw milieuvriendelijk systeem. De Eco-display kan bijvoorbeeld ook aantrekkelijk en kleurrijk zijn. Zie de volgende link met meer informatie over de Eco-display met enkele voorbeelden: (link eco-display blog)
  • Zichtbaarheid: gebruik signmaterialen in de hele winkel voor dat beetje extra merkbeleving. Stel je een shopper voor die de winkel binnenkomt en geen idee heeft wat hij/zij echt wil kopen. Uitstekend signalisatiemateriaal kan de shopper aantrekken om uw merk in de winkel op te zoeken.
  • Duidelijke communicatie: leid uw klant door uw merken en producten heen. Stelt u zich een klant voor die door de winkel loopt om een crème van uw merk te kopen. De heropening van de winkels heeft ook veiligheidsregels en het is niet zo gemakkelijk om elke crème uit te proberen. Een aantrekkelijke schappresentatie met duidelijke communicatie is daarom belangrijk. Schapstrips en schapuitleggers kunnen worden gebruikt als de perfecte communicatiebegeleiding voor de shopper. Dit helpt de shopper om de juiste productkeuze te maken.

Ben ik te laat voor de heropening?

U bent nooit te laat, het is altijd goed om vooruit te denken en niet te denken dat u te laat bent om veranderingen door te voeren. De heropening en veranderingen in consumentengedrag verplichten ons allemaal na te denken over nieuwe concepten om de aandacht van de shopper in de winkel te trekken. Laten we samen een brainstormsessie plannen om uit te vinden wat voor u het beste werkt (geheel vrijblijvend).

Bekijk hier onze solutions pagina voor meer merkactivatie ideeën.