Nog maar 7 weekenden tot het Kerst weekend! Zoals de meeste mensen zeggen, het is de meest magische tijd van het jaar. Wij zijn het daarmee eens, u ook? Alle straten zijn weer verlicht en er staan versierde bomen op elke hoek van de straat. De feestdagen zijn zeer belangrijk voor retailers, omdat dit één van de drukste seizoenen is qua winkel- en koopgedrag. Er zijn wereldwijd ontelbare shoppers die cadeaus kopen voor hun geliefden. Het is een erg drukke periode voor zowel online als offline winkelen. Daarom moeten retailers weten hoe ze het shop- en koopgedrag van hun klanten in kaart kunnen brengen tijdens de feestdagen. We kunnen helaas niet ontkennen dat dit jaar de situatie nog steeds anders is dan 2019. Om die reden is het belangrijk om te weten hoe klanten reageren, hoe ze zich gedragen en hoe u ze kunt aanspreken. In deze blog geven we u een aantal tips.

Huidige situatie

Omdat de kerst nadert, is het belangrijk om een plan te hebben. Veel shoppers zijn bang dat er producten uitverkocht raken. Dat is een reden waarom veel van die shoppers eerder hun cadeaus gaan kopen, vergeleken met andere jaren. Vorig jaar werden retailers geconfronteerd met hun grootste angst, namelijk geen producten meer op voorraad. Dat gezegd hebbende, is het dus belangrijk om goed voorbereid te zijn voor de drukste tijd van het jaar.

Tip 1: Analyseer de voorraad

Wat is uw huidige voorraad aantal? Hoe was uw voorraad vorig jaar tijdens de kerstdagen? Wat zijn uw best verkochte producten? Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van uw voorraad(aantallen). Het is geen probleem meer om overstock te hebben, omdat u dit door het jaar heen kan verkopen. Deze producten kunnen zowel online als offline worden verkocht. Daarnaast kan het nog gebruikt worden voor andere marketing activiteiten in de loop van het jaar. Wees creatief!

Tip 2: Investeer in de fysieke winkels

Afgelopen jaar was de instore verkoop zeer succesvol. Verassend genoeg gebeurt 83% van de Kerst en Feestdagen verkoop in 2020 instore, met een stijging van 25% in shopper opbrengst jaar-op-jaar, volgens Waze Ads. Het is nog beter om tijdens dit seizoen shoppers langs de etalages en winkels te krijgen. Waarom? Omdat het een enorm voordeel is, shoppers geven meer uit aan impulsaankopen wanneer zij in de winkel zijn. Wist u dat 33% van de Kerst en Feestdagen aankopen impulsief zijn?

Retailers en merken moeten eigenlijk investeren in instore marketing tijdens het Kerst en Feestdagen seizoen, om zo de aandacht van de shoppers te trekken. Verlichte ramen en etalages bijvoorbeeld, of feestelijke seizoensgebonden displays en andere decoraties. U moet de shoppers aanmoedigen om uw winkel binnen te lopen, en uw producten te kopen. Tegenwoordig is het heel belangrijk om een unieke ervaring te creëren voor klanten in de winkel.

Verder is het belangrijk dat uw fysieke winkel een veilige plek is voor shoppers en werknemers. Daarom is het goed om de regels te bespreken met het team, en zo te kijken wat er allemaal mogelijk is instore. Bijvoorbeeld, stel een capaciteitslimiet in de winkel.

Tip 3: Zorg ervoor dat iedereen uw winkel/merk kent: val op!

Gebruik alle marketingkanalen die relevant zijn voor uw merk/winkel. Uw doelgroep moet weten wat het merk aanbiedt tijdens de Kerst en Feestdagen. Daarom is het belangrijk om die berichten en boodschappen via zoveel mogelijk media te verspreiden. Tegelijkertijd verhoogt u uw online aanwezigheid, waar ook weer meer shoppers op afkomen. Zij gebruiken online als een oriëntatie-tool. Wanneer shoppers precies weten naar welk product ze opzoek zijn, kopen ze het makkelijker online. Gebruik dus zoveel mogelijk sociale media kanalen, email marketing, directe mail, en advertentie ideeën om te kijken wat de beste communicatie is om de doelgroep te bereiken tijdens het Kerst en Feestdagen seizoen.

Naast het hebben van geweldige aanbiedingen en promoties tijdens het feestdagen seizoen, is er nog een reden waarom shoppers uw merk/winkel kiezen om cadeaus te kopen. En dat zijn uw kernwaarden en de boodschap die u overbrengt. Tegenwoordig vinden klanten het volgende belangrijk: maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en etniciteit. Daarom zijn dat de perfecte tools om de waarden te belichten. Zorg ervoor dat uw merkidentiteit sterk naar voren komt in overtuigende point-of-sale materialen.

Bent u klaar voor het Kerst en Feestdagen seizoen van 2021?

We zijn er klaar voor. We hopen dat u dat ook bent. We zitten vol ideeën en willen dat graag met u delen. Als u interesse heeft in onze ideeën, neem dan gerust contact met ons op.