Hoe shoppper marketing de aandacht en motivatie van de shopper trekt en zorgt voor de aankoop van uw product..

Stelt u zichzelf eens voor, u gaat naar de winkel om alleen hetgeen te kopen wat u nodig heeft. Bijna onmogelijk als u het ons vraagt. Het koopproces heeft niet altijd een directe route. Bovendien worden shoppers geconfronteerd met verschillende opties tijdens het koopproces. Bij elke optie wordt de winkelier onbewust verplicht om een keuze te maken voordat zij verder kunnen. Het is daarom van belang om de attitude, motivatie en gedrag van uw klant te begrijpen.

Het is van cruciaal belang om uw klant de kennen en te begrijpen. Zodra u beter bekend bent met uw klant, kunt u een betere klantbeleving bieden. Dit zorgt weer voor een betere klantenbehoud, of het vergroten daarvan. In deze blog leggen we de kracht van shopper marketing uit. Ook vertellen we hoe u van een shopper een klant kunt maken.

Wat is shopper marketing eigenlijk? Shopper marketing of shopperactivatie kan worden omschreven als een methode dat gericht is op het verbeteren van de klantbeleving voor zowel potentiële klanten als bestaande klanten om zo de verkoop te stimuleren. Met andere woorden wordt het ook wel merkmarketing genoemd en is te vinden op de verkoopvloer, net zoals in de supermarkt of drogisterij.

Waarom shopper marketing?

Omdat het letterlijk overal te vinden is! Een winkelier komt de winkel binnen, zoekend naar het product die hij/zij nodig heeft. In de tussentijd is er een overweldigend aantal opties in de winkel die proberen het brein te activeren. De shopper loopt tegen een aantal merkcommunicatiemateriaal aan voordat hij/zij beslist het product aan te schaffen.

De kracht van shopper marketing is om de aandacht en motivatie van de shopper te trekken om zo uw product te kopen. Het probeert shoppers aan te spreken op het moment dat ze zich voorbereiden om iets te willen kopen, om zo tegelijk invloed te hebben en direct het gedrag te beïnvloeden. Er zijn veel verschillende shopper marketing strategieën en hulpmiddelen die de potentiële shopper begeleiden om koper te worden. Niet zomaar een koper, maar uw product koper.

Is shopper marketing interessant voor fabrikanten, retailers of beiden?

Het juiste antwoord is voor beiden, echter wel met verschillende doelen. Fabrikanten willen namelijk de kans vergroten de shopper het product dat zij aanbieden boven een product van de concurrent verkiest. In tegenstelling tot fabrikanten, proberen retailers juist een shopper aan te trekken naar hun eigen winkel, in plaats van naar de concurrerende winkel. Hier is dus juist van belang dat de consument voor de winkel kiest, voor de fabrikant is het doel dat de consument voor het product kiest. Om een win-win situatie te hebben in dit geval, is shopper marketing geslaagd wanneer een klant wordt aangetrokken die zowel nieuw is voor de retailer, als nieuw voor de fabrikant.

Voorbeelden van instore communicatiemateriaal

Om een succesvolle shopper marketingstrategie te hebben, is een variatie aan instore communicatiemateriaal nodig. Dit is nodig omdat de potentiële klant zo op verschillende momenten tijdens het koopproces te bereiken. Echter, wat het meest van belang is om de shopper te kunnen bereiken, is wanneer het communicatiemateriaal de identiteit van uw merk weerspiegelt. Zonder een passende merkidentiteit is de shopper marketing strategie veel minder effectief. Er zijn verschillende oplossingen voor shopper marketing, we delen graag een aantal tactieken.

Winkeldisplays

Opvallende displays maken het voor de potentiële klant makkelijk om door de winkel te navigeren. Een goede positionering in de winkel is natuurlijk belangrijk, zoals de ‘endcap’ van het gangpad. Het is van belang om een opvallende en communicatief sterke display te hebben. De shopper maakt namelijk onbewust de keus in het hoofd; loop ik de display voorbij of ga ik toch kijken? Een goed voorbeeld van een display is een de counter display. Dit is het type marketingmateriaal dat overal, door de hele winkel geplaatst kan worden. Ideaal om het steeds op een ander moment in het koopproces te kunnen gebruiken en om nieuwe producten te introduceren.

Nogmaals het is van belang om de identiteit van het merk te weerspiegel om zo te klant te kunnen bereiken.

Signing

Hiermee bedoelen we alle visuele communicatiematerialen, zoals: uithangborden, raamdecoratie, plantenbakken, merkblokken, etc. Het is een ideaal hulpmiddel wat zorgt voor een extra merkbeleving. Houd het simpel en duidelijk voor de shopper. Wat is de merknaam, wat is de boodschap van uw product/merk? Communiceer dit, overspoel de shopper niet met teveel informatie.

Shelf tools

Dit is communicatiemateriaal voor op of rondom het schap. Speciaal ontworpen om de aandacht van de shoppers te trekken, perfect moment om uw product in het schap onder de aandacht te brengen en om zo de verkoop te stimuleren. Deze ’tools’ kunnen bijvoorbeeld; strips aan het schap zijn, of kleine rekjes in het schap, om zo de shopper naar het schap toe te trekken. Communiceer hier een aantal unique selling points en begeleid zo de klant door uw producten.

Het is zeker niet eenvoudig om de juiste shopper marketing oplossingen voor uw merk te vinden. Wilt u meer lezen over gepersonaliseerde merkoplossingen? De ‘oplossingen’ knop zal u naar de juiste pagina begeleiden.

SOLUTIONS

Bij Retail Communications analyseren wij de markt voor u. We conceptualiseren, ontwerpen en produceren merkoplossingen vanuit het DNA van uw merk en door de ogen van de klant. Bent u op zoek naar nieuwe ideeën voor shopper marketing? Wij komen graag met u in contact!

Op onze LinkedIn pagina delen wij relevante ontwikkelingen, volg ons en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.